Pirátský chleba

17.06.2010 20:29

 

Nedělní schůzka 23.5.2010

21.05.2010 14:40

Takže opět a a zase,

budeme péct pirátský chleba - snad nám vyjde počasí a budu OK (pořád trápí mě kašel). Minule jsme z důvodu choré admirality zrušili schůzku a tak se program přesouvá o týden, neboť Babiriáda má taky týden odklad z důvodu velké vody.

Nezapomeňte vše pro bodování, deníky se super zápisem, uzlovačku a KPZ.


Co budeme potřebovat? - Zajistí Kroic
150 g másla
1 kg polohrubé mouky
20 g droždí (nebo prášek do pečiva)
5 žloutků
300 g cukru krystal
vlažné mléko
vajíčko na potírání
sůl 

Čím chleba obalíme?
asi 200 g rozdrcených ořechů na ozdobu
cukr moučka na posypání
nebo
cukr skořice

Pracovní postup:
Spojíme
dohromady máslo, mouku, cukr, droždí (nebo prášek do pečiva), žloutky, sůl a vše zaléváme vlažným mlékem, až získáme tužší těsto (asi jako když pečeme vánočku). To necháme na teplém místě nakynout a poté z něj uválíme „hada“ o průměru asi 1 cm. Délku přizpůsobíme velikosti Tyče, na který těsto namotáme. Pokud nemáme váleček určený přímo na trdelník, můžeme použít trubičky na kremrole či jiné pečící formičky, na které lze těsto navinout. Nezapomeneme formu před tím namazat máslem, aby se nám těsto nepřichytilo. Namotané těsto potřeme rozšlehaným vejcem a vyválíme ve směsi ořechů a cukru nebo ve skořicovém cukru.